Nyíregyháza Sóstó-Zoo Ócenárium

Egyedülálló látványoság, csodálatos állatvilág, Nyíregyháza Sóstó-Zoo Ócenárium

 

Üdvözlöm kedves látogató! Kérem engedjen meg egy kis izelítőt a Nyíregyházi Óceanárium  egyedülálló látványvilágából! Igazi szenzáció vár Önre amennyiben ellátogat Nyíregyháza Sóstó-Zoo Állatparkba, amely Hajdúszoboszlótól csupán 80km távolságra helyezkedik el. A Zöld Piramis Óceanáriumába belépve a látogatók első talákozása a tengerparti fövenyen szaladgáló tarisznyarákokkal történik. Ezek az apró tengeri állatok legyőzték azt a hatalmas problémát miként juthatnak a légkör levegőjéből az éltető oxigénhez, ez által képesek arra,hogy elhagyják a vizet. A tenger által partra vetett bőséges táplálékból nagy szorgalommal veszik ki részüket, de ha veszély fenyegeti őket, akkor a vízbe menekülnek vissza. A túrát folytatva egy 15m³-es medencében a trópusi tengerpart sekély vizének színvilágban gazdag halfajtái fogadják az ide érkező látogatókat. Ebben a medencében találhatók a Némó című rajzfilmből mindenki által ismert bohóchalak is.

Természetesen nem csak egy fajta bohóc halfaj létezik, bemutatásra kerül a mintegy 30 fajt tartalmazó családból például a Pajkos, Sárgafarkú, Fahéjszín Nyerges, továbbá a szeme alatt védekezésre szolgáló hegyes tüskét viselő Bársony bohóchal. A bohóchalak számára védelmet és lakást biztosító virágállatok is itt kerülnek szintén bemutatásra, mely látvány elkápráztatja a nézelődőket . A bohóchal és virágállat kapcsola igen szoros egymással, hiszen nem csak a virágállat védi a bohóchalat ragadozóktól, de a kis apróság is képes elüldözi a nála sokszorta nagyobb halakat is melyek a virágállatból csemegéznek. Tovább haladva az úton mintegy másfélezer literes korallszirti medencéhez jutunk. Ennek a medencének első számú lakói az állatvilág egyedülálló építőmesteri a kis polipú kőkorallok melyeknek kitartó munkája kellett, hogy létre jöjjön Nagy korallzátony Ausztrália partjai mentén. A korallok nagy részének szöveteiben egysejtű algák találhatók. A korallok védelmet és tápanyagokat juttatnak az algáiknak amelyek ezt cukrokkal és egyéb szerves vegyületekkel viszonozzák. Ezt a szoros együttműködést nevezik, a tudósok szimbiózisnak.

A következő 2,5m³-es medencében igazi ritkaságokat, Hajós polipokat más néven Nautiluszokat tekinthetnek meg a látogatók. A Nautiluszok igazi élő kövületek,
házuk előre csavarodó spirál alakú, amely egymást követő kis kamrákból áll, melyek folyadékot és gázkeveréket tartalmaznak. A gáz és a folyadék arányának változtatásával éri el a csigáspolip, hogy szabályozni tudja tartózkodási mélységét a tengerben. Éjszaka az állat kinyújtja házából a tapogatóit, hogy táplálékot vegyen fel. A tapogatók csúcsán érzékelők helyezkednek el, melyek segítségével a csigáspolip megízleli a vizet, és „kiszagolja” a tenger alján megbújó zsákmányt. Az állat szeme fejletlen, a gödörszemnek is hívják; elsősorban a fény és a sötétség váltakozását képes érzékelni. A csigáspolip belső szervei házának legkülsőbb kamrájában találhatók.

A következő úti cél egy 13m³-es medencében a korallszirt nagyobb halaival találkozhatnak a nézelődők. Itt foglalnak helyet a különféle doktorhalak is. Nevük hallatán azt gondolhatná a látogató, hogy ők a korallszirt egészségügyi felelősei, mert ide tartozó fajok farok tövén az orvosi szikéhez hasonló élességű penge található, melyek feladata a fajtársak közti „viták eldöntése” valamint a ragadozók távoltartása, illetve a támadó kedvük csökkentése. Tovább haladva a mesevilágban, a Tűzhalak 6m³-es henger alakú medencéjéhez jut a látogató. Ezek a skorpióhalak családjába tartozó tigriscsíkos hatalmas uszonyokkal rendelkező halak, halálos veszélyt jelentenek az őket háborgatókra, hiszen hátúszó sugaraik tövében erős méregmirigyek vannak. Ha zaklatják őket, akkor nem futamodnak meg azonnal, mint a többi hal, csak a támadó felé fordítják ezeket a fegyvereket jelezvén, hogy jobb ha könnyebb vacsora után néz a ragadozó mely őket szemelte ki áldozatául. A medence további lakói szintén a skorpióhalak családjából kikerülő sziklahalak, amelyek szintén rendelkeznek méregmirigyekkel de védekezésként az álcázást is bevetik. Az avatatlan szemlélő számára megtévesztésig hasonlítanak a tengerfenék algákkal benőtt szikláira. Ez a tökéletes álca nem csak a védekezésben, de a táplálékszerzésben is segítséget nyújt, mivel az apró halak nem képesek megkülönböztetni ezt a ragadozóhalat a környezetétől.

A következő 10m³-es medencében a hírhedt murénákkal találkozhatnak az itt tartózkodók. Rossz hírüket valószínű Néró császárnak köszönhetik, akiről a legenda úgy szól, hogy vendégei szórakoztatására rabszolgákat dobatott murénákkal telt medencébe, hogy azok a szerencsétlen áldozatot felfalják. A legendának nem sok alapja van hiszen természetes körülmények között a murénák nem támadnak emberre hacsak nem zaklatják őket. A medence lakói a mintegy 70cm hosszú Rácsos murénák. A sorban következő 6000 literes medence lakói a színpompás császárhalak és pillangóhalak.

 

A császárhalak medencéjét elhagyva elérkeznek a látogatók a cápákat bemutató közel félmillió literes medencéhez. A vastag akril panelenés egy akril hengeren átsétálva mindenki megcsodálhatja a ragadózók csodás világát. A medence legnagyobb lakói egy közel 2,5m-es Homoki tigriscápa egy 1,8m-es Dajkacápa, két 1,7m-es Homokpadi cápa valamint itt kaptak új otthont a Nyíregyházi állatpark régi lakói a Feketefoltú szirtcápa valamint Ibolya a fehérfoltú szirti cápa. A cápákról ismert, hogy fogaik több sorban helyezkednek el és a legkülső aktív sorból kihulló fogakat a következő sorból mindig új fogakkal képesek pótolni. A cápák bőre annyira érdes és erős hogy a régi kultúrákban csiszolópapírként használatos volt. A pikkelyek szerepe sokrétű, sok fajnál olyan élesek, hogy a teljes bőr egy fegyvert képez.

Az óceánaránum utolsó szenzációja egy újabb élő kövület. A Tőrfarkú rákokhoz nagyon hasonló faj 230 millió éves valamint rokon fajok 400 millió éves kövületei ismertek. Bár nevűk a rákokhoz sorolja őket, de fejlődéstörténet szerint közelebbi rokonságban állnak a pókok és skorpiókhoz, mint a rákokhoz. Az aljzaton járkálva puhatestűekkel, férgekkel, táplálkoznak és akár 20 évig is képesek élni.
Ez az élő kövület felhívja a figyelmet, hogy védjük ezt az ősi, bonyolult és csodás világot és őrizzük meg emlékeiket a következő generácó részére is. Gazdagodjon egyedi, különleges élményekkel és pihenjen meg nálunk! Hajdúszoboszlón várjuk Önt a Apartmanjainkban. A szálláshelytől ideális távolságra helyezkedik el Nyíregyháza Sóstófürdő ezen belül a Sóstó-Zoo Állatpark.

Nyíregyházi Sóstó-Zoo Állatpark

Belépőjegy árak 2015

Belépőjegy 3 éves kor alatt   100 Ft
Gyermek belépőjegy (3 -14 éves korig) 1900 Ft
Diák belépőjegy ( diákigazolvány) 1900 Ft
Felnőtt belépőjegy 2800 Ft
Nyugdíjas belépőjegy 1900 Ft
Nyugdíjas belépőjegy ( 70 éves kor felett)   500 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt+1 gyermek) 6800 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt+2 gyermek) 8300 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt+3 gyermek) 9900 Ft
Óvodás csoport (15 fő felett 2 kisérönek 100Ft/fő)   500 Ft/fő
Diák csoport  (15 fő felett 2 kisérőnek 100Ft/fő) 1200 Ft/fő
Felnőtt csoport belépőjegy (15 fő) 1800 Ft/fő- A belépőjegyek a Zöld Piramis-Ócenáriumba való belépést is magukba foglalják!
- Üdülési csekket és kultúra utalványt is elfogadnak!

Nyitvatartás 

Az állatpark minden napon nyitva áll a közöndég elött!

Nyári időszak: 9.00-19.00
(pénztárzárás 18.00)

Téli időszak: 9.00-16.00
(pénztárzárás 15.00, szeptemberben 17.30)


Elérhetőség

Levélcím:
Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft
4431 Sóstófürdő
email:
office@sostozoo.hu
telefon:
+36 42 479-702
+36 42 500-535

Hozzáadás a kedvencekhez

 

A teljes lista megtekintéséhez kattintson a Foglalás gombra

Foglalás