Hortobág

Hortobágyi Nemzeti Park

 


Hajdúszoboszlótól mintegy 30km távolságra fekszik a világörökség része Hortobágy, Apartmanjainktől gyorsan és egyszerűen eljuthatnak vendégeink Hortobágyra és megtekinthetik az Alföld egyedülálló tájegységét.

Hortobágyi Nemzeti Park

 

"Ég a nap melegtől a kopár szik sarja
tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta..."
A leghíresebb magyar puszta szinte fogalommá vált, és nemzetközi téren mondhatni régebb óta ismert mint hazánkban. Felszínét a Tisza és mellékfolyóinak áradásai formálták szinte tökéletes síksággá. Természetesen az ember legelő állataival, a vizek szabályozásával befolyásolta a táj fejlődését.
A Hortobágy Európa legnagyobb területű sztyeppés, szikes pusztája. Így került a megalapítása Magyarország első nemzeti parkjának 1973-ban, a 81 ezer hektár nagyságú Hortobágyi Nemzeti Parknak (HNP). Az óriási terület természetesen Világörökség része lett. A Hortobágy sajátos földrajzi tájegységet alkot: Magyarország legnagyobb legelőterülete, mely az egyik legjellemzőbb ősfoglalkozást, az állattenyésztést mai napig megőrizte.

 


Az 1999-től a Világörökség részeként nyilván tartott terület magában foglalja a Hortobágy és a Nagykunság nagy részét, valamint a tájegység arculatát meghatározó építészeti emlékeket, a hortobágyi Kilenclyukú Híd, a Hortobágyi Csárda és a pásztorvilág életét megmutató, Pásztormúzeum. A Hortobágyi vidék Hajdú-Bihar megye legmelegebb részének mondható. A napi hőingadozás igen nagy, a nappali időszakok tikkasztó hőségét a hűvösebb éjszakák teszik elviselhetőbbé. A tíznél több halastó mellett, három jelentősebb folyót találunk a Hortobágyon. Természetes víz a puszta közepét átszelő Hortobágy folyó. A Keleti és Nyugati – fő csatorna, a nemzeti park peremén továbbítja a Tisza vizét. A vidék átlagos tengerszint feletti magassága 92 méter körül helyezkedik el. Legmagasabb ponton a Bürök-halom található (105 m). A puszta legfeltűnőbb felszíni formáit a kurgánok vagy kunhalmok alkotják. A világörökségi területet felügyelő Hortobágyi Nemzeti Park a természetvédelem, a gazdálkodási tevékenység és az idegenforgalom sajátos egységét foglalja magába. A különleges madárvédelmi rezervátumok, az egyedülálló és kiemelt jelentőségű természetvédelmi területek részei. A hortobágyi tájegység Európa szempontjából jelentős egyedi és veszélyeztetett fajokat, továbbá ezen állatfajok élőhelyeit őrzi. A Hortobágyi Pásztormúzeumban az élővilágáról láthatnak kiállításokat a látogatók, valamint számos szakmai program nyújt ismereteket. A természeti és kultúrtörténeti értékekről négy bemutató ad képet: a Nyírőlapos-Nyárijárás puszta, a Hortobágy-halastó, az Egyek - Pusztakocsi mocsarak és a Tisza-tó. A bemutató területeken belül a könnyebb tájékozódást táblákkal jelzett tanösvények segítik az érdeklődőknek.
A Hortobágy olyan táj, amelyet sajátságos története, értékekben gazdag élővilága, egyedülálló néphagyománya jellegzetesen magyar vonásokkal ruházza fel. Az egykor még ligetes sztyeppe néhány száz évvel ezelőtt még az Alföldön kalandozó Tisza-folyó hatása alatt állt. A táj kialakulásában az embereknek igen nagy meghatározó szerep jutott. Mai képét a 19. század vízrendezéseivel (folyóknak szabályozása, mocsaraknak lecsapolása), a legeltető állattartással, az erdők kiirtásával, felégetésével hozták létre, melyek hatására a keleti sztyeppék hangulatát idézi elő. Az egykor virágzó – a török hódoltság korában elpusztult – települések emlékét pusztarészek nevei őrizték meg
A Hortobágy felszínét a Tisza és annak mellékfolyóinak áradásai alakították szinte tökéletes síksággá . Magasból nézve a táj óriási szőnyegként terül el, közepén ezüstösen, szalagként kanyarogva szeli át a Hortobágy-folyó. A Hortobágyi Nemzeti park területe sík, csak néhol előforduló alacsony halmok emelkednek ki. Ezeket az úgynevezett kunhalmokat (tudományos néven ismert kurgánok ) emberi kéz alkotta meg, amelyeket a keleti sztyeppékről a középső rézkorban bevándorló még nomádok építették, őrdomboknak vagy temetkezési helyeknek .(halomsíroknak)

A nemzeti park látogatható területei csak belépőkártyával vehetők igénybe, ami az információs helyeken és a Hortobágyi Nemzeti Park központjában váltható meg. Pihenjen
Apartmanjainkban Hajdúszoboszlón és legyen Ön is részese a különleges látnivalóknak

Hozzáadás a kedvencekhez

 

A teljes lista megtekintéséhez kattintson a Foglalás gombra

Foglalás